Etsy – Sälj dina hemmagjorda produkter

Etsy är en populär nätbaserad plattform där kreatörer från hela världen samlas för att sälja sina hemmagjorda verk. Varje säljare har sitt eget butikskonto. Butiksägarna sköter själva produktfotografering, produktbeskrivningar och SEO. Beställningarna kommer direkt till butikens konto från direktlänkar eller plattformens sökfunktion. Butiksägaren tar hand om sina egna kunder. Plattformen har ungefär 1 miljon olika butiker och cirka 30 miljoner aktiva användare. Etsy är ett av världens största nätverk för kreativa skapare och ger en chans att hitta köpare från hela världen. För att få sälja på plattformen måste dina produkter vara handgjorda, vintage eller hantverksmaterial. Sedan 2013 är det godkänt att sälja fabrikstillverkade produkter så länge de är egendesignade.

Etsy och kläder

För att få sälja vintage på Etsy måste plagget vara minst 20 år gammalt. Om du vill sälja dina egentillverkade klädesplagg är inte reglerna lika strikta. Om kläderna är handtillverkade får du sälja på plattformen. Det finns många olika klädmärken som har startat sin resa genom en egen Etsybutik. Exempelvis ThreeBirdNest, ett litet klädmärke som startade år 2011 genom att sälja handstickade accessoarer. Idag får märket in upp till 150 beställningar per dag. De flesta butiker säljer dock mycket mindre än så. Utbudet på kläder är stort och det går i princip att hitta något för alla stilar.
Etsy gör det lätt för små hantverkare att komma ut med sina produkter. Likadant som med fysiska butiker är mycket av försäljningen säsongsbetonat. Under sommaren är det lättare kläder som gäller och under vintern är det stickat, virkat och varmt. Perioden upp till jul är när flest Etsybutiker ser ett uppsving i sin försäljning. Då många av köparna är från U.S.A och Kanada är även deras högtider bra försäljningsperioder. Black Friday är en annan tid på året då många butiker säljer extra mycket.

Etsy är en plattform för att sälja handtillverkade kläder

En butik med succé

Etsy tillhandahåller butikerna med betalningsmöjligheter, en butiksfront och trafik. De satsar även mycket på marknadsföring – men enbart för själva plattformen. Det är upp till butikerna själva att marknadsföra just sin specifika butik. Många väljer att göra det genom sociala medier, som exempelvis Instagram, Pinterest och Wanelo. Det finns en hel del hjälp att få på plattformen för att din butik ska bli framgångsrik. Eftersom det är en plattform som är mycket inriktad på bilder är det extra viktigt att ha bra produktfotografier. Ett råd som ofta ges är att produktfotot ska vara taget på vit bakgrund i naturligt dagsljus.
Det som är viktigast för att hamna högt upp i sökresultaten på Etsy är SEO. När du listar en produkt får du tolv olika meta-taggar, där du helt enkelt beskriver din produkt. Det är genom taggarna som just din butik dyker upp i sökresultaten. Att bygga en framgångsrik butik på plattformen kan ta tid. På din butikssida kan kunderna lämna sina omdömen om din produkt, kundservice och annat. Omdömena är mycket viktiga eftersom de är så synliga på sidan. Det lättaste sättet att få bra omdömen är att ge bra kundservice och leverera en bra samt unik produkt.

Passar det mig?

Om du vill komma ut med dina produkter och hitta nya kunder i andra delar av världen kan detta vara rätt plattform för dig. Det är lätt att öppna en butik där och är ett intressant alternativ till en fristående webbsida. Fördelen är att Etsy tillhandahåller en så pass stor kundbas från hela världen. Det är något som kan vara svårt att uppnå med sin egen sida. Det finns många olika butiker på plattformen, men ännu fler registrerade kunder. För dig som vill prova på att få ut dina produkter på marknaden är detta en bra och relativt lätthanterlig start.