DIY – Do it yourself

DIY kan innebära att skapa kläder

Tycker du om idén om att skapa dina egna kläder och accessoarer? Då är DIY något för dig. DIY står för de engelska orden ”Do It Yourself” och betyder just det – gör det själv. Har du drömt om en tröja som du aldrig har lyckats hitta i en klädbutik? Lös situationen genom att göra den själv helt enkelt. Detta område har vuxit mer och mer de senaste åren och nätet svämmar nästan över av tips på hur man kan göra egna vantar, halsband, klädesplagg och presenter till barn. Vad skulle du vilja göra om du fick drömma fritt?

DIY är något för alla

DIY är något som alla kan ägna sig åt, och man behöver inte ha några förkunskaper. Det är dock en fördel om man har en rik fantasi och ett finurligt sinne. Då kan man nämligen komma på många smarta lösningar utan att det krävs en särskilt stor insats. Varför inte göra blompinnar av glasspinnar när du har ätit upp själva glassen, eller göra en vas av en tom glödlampa? För att komma på egna projekt är det smart att försöka se på vardagliga saker på ett nytt sätt.

Om man verkligen tänker efter och har ett öppet sinne kan vanliga saker ha ett nytt användningsområde. Du kanske brukar använda galgar för att hänga upp kläder? Tänk på att man även kan använda en klämgalge som upphängningsanordning till en affisch. Det är bara att klämma fast den i posterns övre kant. Detta är en form av DIY som är enkel att utföra eftersom man inte måste handla hem dyra material. Det är egentligen bara din egen fantasi som sätter gränser.

Miljötänk och sparande

Har du någon gång klippt av ärmarna av en tröja eller sytt ett par vantar av en gammal tjocktröja? Att återbruka är en stor del av idén kring DIY. Man vill se till att alla saker man äger används, vilket gör att DIY-tänket ligger i grunden för ett mer sparsamt och miljövänligt samhälle. Om du vill undvika att slänga saker kan du istället försöka se på din gamla produkt på ett nytt sätt. Bara för att du inte längre kan eller vill använda dina gamla jeans som klädesplagg innebär det inte att materialet inte kan användas till något annat.

Om man ägnar sig åt att göra sina egna kläder kan det vara en dyr affär att köpa in nya material. Just därför är DIY extra bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Om du dock vill köpa ett helt nytt tyg för att sy en klänning eller kjol kan det vara bra att spana in fler butiker än sybutikerna. Kanske har någon möbelaffär billiga gardiner till salu som kan få tjänstgöra som klänningsmaterial? Det viktiga inom DIY-tanken är att material återanvänds och skapar något nytt istället för att de slängs.

Det lönar sig att göra det själv

Att ägna sig åt DIY innebär att man ”gör det själv”. Istället för att lägga ut mycket pengar på ett nytt klädesplagg kan något du annars skulle slänga få agera material till ditt nya plagg. Du får ett helt unikt plagg, samtidigt som både din ekonomi och vår miljö gynnas av detta. Kanske kommer du på någon helt ny idé om du sätter dig ned och tänker på hur du kan skapa nya produkter av något gammalt? Bli din egen lyckas smed och ägna dig åt en kreativ och lönsam sysselsättning.